Διεύθυνση

"ΑΓΑΠΗΣΕΙΣ ΚΥΡΙΟΝ ΤΟΝ ΘΕΟΝ ΣΟΥ ΕΞ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΣΟΥ ΚΑΙ ΕΞ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΣΟΥ ΚΑΙ ΕΞ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΙΣΧΥΟΣ ΣΟΥ ΚΑΙ ΕΞ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΝΟΙΑΣ ΣΟΥ, ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΛΗΣΙΟΝ ΣΟΥ ΩΣ ΣΕΑΥΤΟΝ." (Λκ 10,27)

Τρίτη, 23 Απριλίου 2019

Ο ΙΗΣΟΥΣ ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΗ ΜΗΤΈΡΑ ΤΟΥ ΠΗΓΑΊΝΟΝΤΑΣ ΣΤΟΝ ΓΟΛΓΟΘΑ

Περίμενε ασφαλώς σε κάποια διασταύρωση. Τώρα προχωρεί και πλησιάζει το πλήθος. Δεν λέει λέξη. Σιωπή ανάμεσα στη μητέρα και στον γιο της. Τι θα μπορούσαν να πουν; Είναι μαζί και μόνοι. Μόνοι παρά το πλήθος που τους περιβάλλει. Ενώνουν τα μάτια, ενώνουν τις καρδιές. Τι αγάπη και τι πόνος αναστατώνουν τις δύο ψυχές τους; Τι αντάλλαξαν σε εκείνη τη ματιά οι δυο τους; Ο Θεός μόνος το γνωρίζει.

Θέλετε να στοχαστείτε για μια στιγμή την ψυχική τους κατάσταση; Είναι η αγάπη, δυνατή, τρυφερή, βαθιά, αγνή. Κι αν η μητέρα μπορούσε ποτέ να βρει φάρμακο για τους πόνους της καρδιάς, για την αναποφασιστικότητα και την ασυνειδησία και την επιπολαιότητα των ανθρώπων, εκείνη δεν το είχε αυτό το φάρμακο. Εκείνη, η εκλεγμένη ανάμεσα σε όλες, η προσφιλής στον Θεό. Ο πόνος τη διαπέρασε μέχρι τα τρίσβαθα της ψυχής.

Ήταν μια σύντομη και μακρά ματιά… Το βλέμμα του Κυρίου λέει: «Μητέρα, πρέπει, το θέλει ο Πατέρας». «Ναι, παιδί μου, ο Πατέρας το θέλει, κι εσύ επίσης. Γένοιτο!»
Ω Κύριε, Κύριε, εγώ είμαι ο φταίχτης γι’ αυτό το σχίσιμο της καρδιάς! Για μένα εγκατέλειψες τη μητέρα Σου!... Κύριε, η θυσία αυτή δεν πρέπει να πάει χαμένη για μένα. Κάνε με να τη θυμάμαι όταν ο Θεός μου ζητήσει μια πράξη γενναιοδωρίας και αισθανθώ την καρδιά μου προσκολλημένη στα δημιουργήματα. Μάθε με να ξεπερνώ την ανθραπαρέσκεια που με εμποδίζει να σε ομολογήσω. Μάθε με να είμαι πιο δυνατός από την αγάπη των ανθρώπων, τόσο δυνατός και τόσο αγνός, όσο γίνεται, όταν βρίσκομαι σε κίνδυνο να μην σε αρνηθώ.

Αλλά Κύριε, μάθε με να κάνω τα πάντα όπως μου το είπες: μέσα στην αγάπη. Ποτέ με σκληρότητα, ούτε με αδιαφορία, πάντοτε με απλότητα και με πραότητα. Και είμαι βέβαιος, αν πληγωθώ για χάρη Σου, η αγάπη θα δυναμώσει σε Σένα. Ό,τι χάσω για χάρη σου θα το κερδίσω εκατονταπλάσιο από Σένα. Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2019

Να πως θα νικήσεις την υπερηφάνεια!

Θέλεις ειλικρινά να νικήσεις την υπερηφάνεια, που μόνη της είναι αρκετή για να σου στερήσει τη Βασιλεία του Θεού; Να τι πρέπει να κάνεις:

-Να αγαπήσεις τη σιωπή.

-Να ζεις στην αφάνεια, κρύβοντας από τους ανθρώπους τα καλά έργα και τους πνευματικούς αγώνες σου.

-Να σηκώνεις αγόγγυστα τον έλεγχο, την ατίμωση, τη χλεύη και την περιφρόνηση των ανθρώπων, καθώς και τις παιδαγωγικές δοκιμασίες του Θεού.

-Να θυμάσαι τα πολλά σου αμαρτήματα και να μετανοείς γι’ αυτά.

-Να μελετάς και να θαυμάζεις τα υπερφυσικά κατορθώματα των αγίων του Θεού.

-Να καλλιεργείς εσωτερική αυτομεμψία.

-Να αποφεύγεις τους επαίνους σαν τη φωτιά.

-Τέλος, να έχεις πάντοτε στο νου σου τη μνήμη του φοβερού δικαστηρίου του Κυρίου, όπου όλοι οι υπερήφανοι θα ταπεινωθούν τελειωτικά.Παρασκευή, 22 Μαρτίου 2019Όλοι οι Άγιοι αγωνίστηκαν για την αγάπη του Χριστού. Οι Άγιοι Μάρτυρες έδωσαν το αίμα τους, οι Όσιοι Πατέρες έχυσαν ιδρώτες και δάκρυα, έκαναν πνευματικά πειράματα στον εαυτό τους, σαν καλοί βοτανολόγοι, πικράθηκαν οι ίδιοι από αγάπη προς την εικόνα του Θεού και άφησαν τις πνευματικές τους συνταγές, και έτσι προλαβαίνουμε το κακό ή θεραπεύουμε μια προηγούμενη αρρώστια μας, πνευματική, αποκτάμε υγεία και, εάν φιλοτιμηθούμε να τους μιμηθούμε στους αγώνες τους, καταφέρνουμε να φτάσουμε και στην αγιοσύνη ακόμη.

Γι’ αυτό θα πρέπει με πολλή ευλάβεια να περιβάλουμε τους Αγίους και να τους χρωστούμε μεγάλη ευγνωμοσύνη, ακόμη και στους ανώνυμους Αγίους, που μας βοηθούν σιωπηλά με τις πρεσβείες τους και με το σιωπηλό τους παράδειγμα της μεγάλης ταπεινοφροσύνης, που παρεκάλεσαν τον Θεό επίμονα και παρέμειναν άγνωστοι, για να μην τιμηθούν από τους ανθρώπους, αλλά να συνεχίσουν να μας βοηθούν, με τον ίδιο τρόπο, μυστικώς.

        Άγιος Παΐσιος ο ΑγιορείτηςΤρίτη, 19 Μαρτίου 2019

Όλα γύρω μας είναι σταλαγματιές της αγάπης του Θεού. Και τα έμψυχα και τα άψυχα και τα φυτά και τα ζώα και τα πουλιά και τα βουνά και η θάλασσα και το ηλιοβασίλεμα και ο έναστρος ουρανός. Είναι οι μικρές αγάπες, μέσα από τις οποίες φθάνουμε στη μεγάλη Αγάπη, τον Χριστό.

Να εκμεταλλεύεσθε τις ωραίες στιγμές. Οι ωραίες στιγμές προδιαθέτουν την ψυχή σε προσευχή, την καθιστούν λεπτή, ευγενική, ποιητική. Ξυπνήστε το πρωί να δείτε τον βασιλιά ήλιο να βγαίνει ολοπόρφυρος από το πέλαγος. Όταν σας ενθουσιάζει ένα ωραίο τοπίο, ένα εκκλησάκι, κάτι ωραίο, να μη μένετε εκεί. Να πηγαίνετε πέραν αυτού, να προχωρείτε σε δοξολογία για όλα τα ωραία, για να ζείτε τον μόνον Ωραίον. Όλα είναι άγια, και η θάλασσα και το μπάνιο και το φαγητό. Όλα να τα χαίρεστε. Όλα μας πλουτίζουν, όλα μας οδηγούν στη μεγάλη Αγάπη, όλα μας οδηγούν στον Χριστό.      Άγιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης